Zatímco mnoho druhů semínek jako například pšenice nebo různé odrůdy fazolí nejlépe naklíčí v zavařovací sklenici, chia semínka je nejlepší jen zvlhčit. Do mělkého tácku nalijte stejný objem vody, jako je objem semínek. Po hodině vodu slijte a v tácku nechte pouze vlhká chia semínka. Tácek přikryjte fólií, která uvnitř udrží vlhkost. Asi po čtyřech dnech začnou chia semínka klíčit.
Použijte správnou vodu
Mnoho velkých a středních měst přidává do kohoutkové vody různé chemické látky jako například chlor. Takové chemikálie mohou zbrzdit nebo zpomalit dobu klíčení a růstu chia semínek. Proto byste ke klíčení chia semínek měli použít nechlorovanou vodu, tedy třeba minerální vodu v lahvích nebo vodu, která prošla filtračním systémem. Anebo ideálně ze studánky.
Zahřívejte
Zatímco mnoho semínek různých druhů zeleniny snadno vyklíčí při pokojové teplotě od 20 do 22° Celsia, chia semínka nejlépe raší při o něco vyšších teplotách. Použijte tepelný zářič nebo vyhřívanou podložku, abyste během klíčení udržovali v blízkosti semínek teplotu v mezích od 21 do 30° C.
Chia semínka nenamáčejte předem
Luštěniny jako například fazole garbanzo a další druhy semen klíčí rychleji, pokud se před vložením do sklenice či tácku určeného ke klíčení předem namočí na 24 hodin. Tomuto postupu se však u chia semínek vyhněte, protože chia semínka při dlouhodobém smáčení vytvářejí gelovitý povlak, který jejich klíčení naopak brání a může způsobit zahnívání, než stačí semínka vyklíčit.
Sledujte délku klíčku
Chia semínka je nejlepší konzumovat, když je délka jejich klíčku asi 1,3 cm. Pokud semínka nesníte všechna, můžete je vložit do uzavřené nádoby a skladovat v chladničce po dobu až 14 dnů. Zastaví se tak jejich růst a zpomalí růst bakterií.
zdroj: https://homeguides.sfgate.com
---------------------------------------------------------
CHIA semínka,
Chia -šalvěj španělská ( salvia hispanica ), rostla dříve jako jednoletá planá bylina, jejíž výška je asi metr a na konci každého stonku má fialové nebo bílé květy. Chio semena - přírodní olejnaté semeno ( obsahuje 30% olejů), neuvěřitelně bohaté na živiny. Tato semena jsou zdrojem minerálů, bílkovin, vlákniny a omega-3 mastných kyselin, které brání nedostatku živin v těle, při zvýšené fyzické aktivity a stresu. Čio semena, díky svým sytícím schopnostem, přirozeným způsobem zvyšují objem potravy bez dodatečné energie. Semena chia obsahují 5 krát více vápníku než mléko 3 krát více železa než špenát a 15 krát více hořčíku než brokolice. Chia jsou označovány jako "jídlo aztéckých běžců a válečníků" stačila jedna hrst semínek pro dodání energie na celý den. Chia patřila u starých Aztéků, Mayů a Inků mezi tři nejdůležitější potraviny společně s kukuřicí, fazolemi a amarantem. Byla jak klíčovou součástí stravy, tak sloužila i pro náboženské rituály i jako měna. Aztékové věřili, že tato semena jim poskytují obrovskou, téměř nadlidskou sílu a moc. ČIo semínka jim poskytovala sílu a vytrvalost v drsných podmínkách hor a poměrně teplého podnebí, ochranu před dehydratací, fyzického i psychického vyčerpání. Čia semínka patří právem mezi superfoods.
Chia, šalvěj hispánská je velký dodavatel vápníku potřebný pro normální vývoj a fungování pohybového aparátu u dětí, sportovců, a aby se zabránilo snížení osteoporózy, a to zejména u žen po menopauze. Studie ukázaly, že semena obsahují 5 krát více vápníku než mléko. Vápník se plně vstřebává v těle v důsledku přítomnosti boru v semenech. Chia působí jako katalyzátor pro vstřebávání a asimilaci vápníku.
Chia semena jsou zdrojem dalších minerálů: hořčík, fosfor, zinek, draslík a železo, které jsou důležitými prvky pro tvorbu mnohých enzymů, hormonů a práce endokrinní systém. Studie ukázaly, že Chia semínka obsahují 3 krát více železa než špenát a 15 krát více hořčíku než brokolice. Je vynikajícím zdrojem fosforu pro normální fungování nervového systému a paměti. Draslík zabraňuje vzniku svalových křečí, normalizuje a stabilizuje krevní tlak. Zinek aktivuje imunitní systém, zlepšuje svalovou výkonnost, má zásadní význam pro reprodukci. Hořčík zvyšuje vstřebávání vápníku a draslíku, zvyšuje energii, je velmi důležitý, pro aktivní lidi. Měď, mangan, molybden, a některé další, jsou důležité složky pro tvorbu mnoha enzymů a hormonů a endokrinní systém. Chia semínka obsahují vitamíny A, B1, B2, B3, B9, B12 které hrají významnou roli ve vývoji těla, metabolismu, kardiovaskulární a nervové činnosti . Wikipédia více o šalvěji hispánské
vysoká energetická hodnota
bohatsví vitaminů
Chia semínka - účinky:
· ceněný antioxidant, 3 krát silnější než borůvky
· zlepšují imunitu
· výrazně zlepšují vývoj a regeneraci tkání během těhotenství a kojení, při růstu a vývoj dítěte, podporuje rychlé a úplné uzdravení vpoporodním období.
· působí na stav pokožky, hydratují zevnitř - hydrofilní
· ochrana před dehydratací organismu
· přispívá ke snižování hladiny škodlivého cholesterolu
· vhodný pro diabetiky
· vysoký obsah rostliného vápníku, který se plně vstřebává díky přítomnosti bóru
· zdroj energie při fyzické a psychické námaze
· zlepšuje regeneraci pohybového aparátu, a odstraňuje záněty a bolesti ve svalech a kloubech
· zkracuje dobu regenerace svalů
· neobsahuje lepek ( Celiakie )
· jsou bohatá na proteiny a tím podporují růst svalové hmoty, semena obsahují až 20% rostliného proteinu
· jsou vhodná při redukčních dietách a hubnutí
· vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, nejvíce v přírodní podobě
· ideální zdroj bílkovin pro sportovce, vegetariány a vegany
· prevence proti vzniku Alzheimerovy choroby a psoriázy ( lupénky )
· snižují krevní tlak a stabilizuje hladinu cukru v krvi
· snižuje riziko cévní mozkové příhody
· snižuje riziko osteoporózy
· prevence proti vzniku rakoviny ( vitamínu B-17 ( amygdalin ))
· správný vývoj nervové soustavy plodu v prvních třech měsících těhotenství ( vitamin B12 )
· podporuje metabolismus a kvalitu stolice
· podporují kvalitu kostí, vlasů i pokožky
· zlepšuje koordinaci pohybů
· zlepšuje poruchy pozornosti a duševní bystrost
· při problémech s prostatou
Čím jsou CHIA semínka vyjímečná?
2x více vlákniny než obilné vločky
2 x více draslíku než banány
3 x více selenu než len
5 x více proteinů než červené fazole
5 x více vápníku než mléko
7 x více omega-3-mastných kyselin než losos
4 x více fosforu než mléko.
15 x více hořčíku než brokolice
Chia semínka - nutriční hodnoty na 100g
Kalorie celkem 444 kcal/1832 kJ
Proteiny 21,2 g
Sacharidy 4,9g
z toho cukry 0,8g
Tuky celkem 31,4 g, omega-3 mastné kyseliny 13 g, omega-6 mastné kyseliny 3,4 g
Cholesterol 0mg
Vláknina 32mg
Sodík 0g
Chia semínka a jejich dávkování: 15g ( 1 -2 polévkové lžíce ) denně, jsou vhodné do smoothies, jogurtů, pudingů, polévek, salátů, do ovesné kaše a přírodních šťáv, salátů nebo je lze konzumovat přímo a zapít vodou. Doporučujeme konzumovat též před ( cca 1 polévkovou lžíci 30 min. ) před sportovním výkonem nebo po fyzické zátěži. Kilové balení Chia semínek vydrží na 40 - 120 dní.
Chia semínka vedlejší účinky
Kontraindikace: nízký tlak, léky na ředění krve Warfarin. Z hlediska složení není problém kombinovat chia semínka s Anopyrinem.
Chuť : malá černá a bílá semínka mají příjemnou jemnou ořechovou chuť - téměř bez chuti
Nejčastější země původu: Mexico, Bolívie, Peru, Paraguay
Knihy - Chia semínka, recepty:
zdroj : https://superpotraviny.webnode.cz/seminka/chia-seminka
.......................................................................................
CHIA léčivé jídlo starých indiánů
* Vysoká energetická hodnota
* Bohatství vitamínů
* Minerály
* Omega-3
* Vláknina
Semínka chia obsahují proteiny, esenciální aminokyseliny, vlákninu, vápník a další základní
minerály a také esenciální mastné kyseliny (EMK) – což jsou kyseliny, které si tělo samo nevyrobí.
Jsou prospěšné pro lidi se sklonem k nadváze a cukrovce, i těm, kteří mají tendenci k vysokému
krevnímu tlaku a k srdečním chorobám.
Píše se, že DHA v oleji omega-3 je základní stavební mastnou kyselinou šedé kůry mozkové.
Jako antioxidant brání mozkové buňky před volnými radikály.
DHA stimuluje imunitní systém a pomáhá uchovat mozek zdravý a maximálně fungující.
Uvádí se, že DHA chrání mozek před Alzheimerovou chorobou. Na základě podstatných
důkazů se odhaduje, že hladina oleje omega-6 (je hojně zastoupený prakticky ve všem
co jíme -maso, zpracované potraviny, sladkosti,…) v tělesných tkáních většiny západních lidí
dvacetkrát převyšuje úroveň omega-3. Přičemž optimální poměr omega-6 a omega-3 je zhruba
tři ku jedné ! Nikoli dvacet ku jedné.
Proto dostatečný přísun omega-3 vede k výraznému zlepšení tělesných funkcí.
Mezi choroby, jejichž stav se po dodání omega-3 do stravy výrazně zlepšuje patří např. vysoký
cholesterol, prevence mrtvice a srdečního infarktu, angína pectoris, vysoký krevní tlak, revmatická
artritida, roztroušená skleróza, lupénka, ekzémy,rakovina( prevence i léčba).
Nevyváženému poměru omega-6 a omega-9 se dnes přisuzuje i narůstající počet depresí.
Vzhledem k tomu, že ještě poměrně nedávno (v polovině minulého století ) byl poměr omega-6
a omega-3 jedna ku jedné, zdá se, že by výrazně pomohla redukce omega-6 a zvýšený příjem omega-3
Semínka chia obsahují neskutečné kvantum vápníku !
Dále se pyšní obsahem extrémně důležitého stopového prvku – bóru.
Bór je pro dobré zdraví nepostradatelný ! Bór dokáže mj. účinně zabraňovat artritidě
a pravděpodobně i ulevovat jejím důsledkům.
Chia jsou vynikající potravinou pro ženy po menopauze .
Vybráno z knihy Magie semínek chia – autor J. F. Scheer
Z knihy MAGIE SEMÍNEK CHIA, LÉČIVÉ JÍDLO STARÝCH INDIÁNU od Jamese F. Scheera
jsem vybrala jen pár vět :
Semínka chia obsahují proteiny, esenc. amynokyseliny, vápník a další důležité minerály a
také esenc. mastné kyseliny ( EMK). Obsahují vysoké množství EMK a příznivý poměr
olejů omega- 3 a omega- 6.
Chia semínka mohou být prospěšná lidem se sklonem k nadváze a cukrovce a lidem,
kteří mají tendenci k vysokému krevnímu tlaku a k srdečním chorobám.
Semínka chia mohou poskytnout pevné zdraví lidem každého věku.
Doktor Ricardo Uauy, Ph.D.z Uneverzity v Chile uvádí: Pro vývoj plodu a novorozence
jsou esenciální mastné kyseliny ( mezi nimiž hraje omega- 3 zásadní roli) druhou
nejdůležitější strukturální složkou v těle , a to hned za proteiny. DHA tvoří nejzásadnější
složku mozku. Dále píše, že DHA v oleji omega- 3 je základní stavební mastnou
kyselinou šedé kůry mozkové a brání mozkové buňky před volnými radikály.
DHA stimuluje imunitní systém a pomáhá uchovat mozek zdravý a maximálně fungující.
Mezi chorobami, jejichž stav se po dodání olejů omega-3 zlepšil , jsou např. vysoký cholesterol,
prevence mrtvice a srdečního infarktu, angíny pecroris, vysoký krevní tlak a revmatická artritida,
roztroušená skleróza, lupénka, ekzémy a rakovina v prevenci i v léčbě.
Doktorka Clarke zmiňuje další problém s nevyváženým poměrem kyselin omega -3 a omega-6
- zvyšující se počet depresí. Vědci říkají, že některé osoby mohou snáze upadat do deprese kvůli
nevyváženému poměru nenas. tuků a olejů.
Chia semínka ve vodě nabudou až 7 x a žaludku dodávají pocit nasycení.
Zjistilo se, že olej z chia obsahuje nesmírně vysoké množství polynenasycené mastné kyseliny
linolenové ( omega -3) - až 60,8 procent. ( Náš lněný olej 58 %).
Tato informace je pro vaše zdraví zásadní.
Chia obsahují 2 x více protejnu než jiná zrna a 3 - 10 x více oleje ( omega -3)
Jsou bohatá na mukopolysacharidy, základní složky pojivové tkáně, včetně chrupavky
a cévních stěn.
Chia obsahují neskutečné množství vápníku - 5 x více než mléko.
Bór - chia se také pyšní obsahem extrémně důležitého stopového minerálu bóru.
Studie ukazují, že v půdě je bóru zásadní nedostatek a na některých místech zmizel úplně.
bór je pro lidské zdraví nepostradatelný. Bór je klíčový pro hormonální rovnováhu,
u lidí, kterým byla podávána denní doporučená dávka bóru jsou výrazně menší ztráty
vápníku a hořčíku.
Bór dokáže účinně zabraňovat artritidě a ulevovat jejím důsledkům.
Jedinci s nedostatkem bóru vykazují určité struktury mozkových vln, které signalizují
jejich sníženou pozornost, jedná se stejný typ změn, které vidíte u ospalých nebo
méně pozorných jedinců.
V knize je ještě mnoho důležitých informací, dalo by se psát ještě dlouho, ale pro nás
je důležité vědět, že zařadit chia do jídelníčku se vyplatí a může to pro nás být změna
naprosto zásadní.
Oblíbila jsem si kuchařku plnou zajímavých receptů s chia semínky, posílám odkaz:
https://www.kucharkaprodceru.cz/chia-seminka/
Já mám ráda, když mám věci jednoduché - mít na lince pořád namočená chia a přidat