potraviny z přírody

 
Informace  o potravinách z přírody  jsou rozděleny v záložkách ,v každé je možné napsat svou zkušenost nebo dotaz, zde jsou uváděny všeobecné informace.
 
 
 
 
 
 je  plodina, která se pěstuje v českých zemích od nepaměti a podle mého názoru na něj lidé už skoro zapoměli. 
 
Prospěšné vlastnosti:
Len obsahuje v první řadě obrovské množství vlákniny, dále omega 3 mastné kyseliny, bílkoviny a velké spektrum vitamínů a minerálních látek (vit. B, C, E, železo, draslík, vápník a hořčík).
Co léčí len?
  • žaludeční problémy (záněty, vředy, ...) - len vytváří při kontaktu s vodou sliz, který v žaludku a střevech vytváří ochranu, která stěny orgánů chrání a urychluje následnou regeneraci
  • zácpa - opět poděkujmě slizu, který působí stejně jako např. výše zmiňované psyllium. Váže na sebe škodlivé látky, které vyvede z těla ven. 
  • prevence proti virovým onemocněním - len obsahuje fytochemikálie, které mají antivirové účinky.
  • zvyšuje pružnost šlach a odolnost kloubů
  • snižuje vysoký krevní tlak 
  • snižuje vysoký cholesterol
  • působí jako prevence proti rakovině
  • pomáhá při kožních problémech - nejen že jej můžete užívat vnitřně, ale pomůže i při akutních zánětech či poraněních, kdy můžete nechat len nabobtnat ve vodě, rozmixovat a poté přikládat přímo na ránu 
  • pomáhá i na hormonální úrovni. Je vhodný např. při nepravidelné menstruaci nebo při snaze o miminko, tedy předtím než se začnete o miminko snažit, je dobré si dát nějakou čistící kůru, jejíž součástí může být právě konzumace lnu. 
  • pomáhá při premenstruačních potížích, ale rovněž i ženám v přechodu
  • pro TĚHOTNÉ: konzumace lnu před porodem usnadňuje porod (uvolňuje porodní cesty) a pomáhá nastartovat správnou tvorbu mléka (i co se kvality týče)

Na co je len ještě vhodný?
Např. jako náhrada vajec u veganů. O tom jsem zde již psala dříve.

Pozor! S ničím se to nemá přehánět! Tedy ani s 
lněným semínkem. Určitě ho nekonzumujte více jak 2 - 3 lžičky denně!  

 
Zdroje:
Brown, S. G. 2010. Makrobiotika pro každž den. Praha: IKAR.
Lužná, D. 2010. Vaříme pro děti podle makrobiotických zásad a nejen pro ně. Olomouc: ANAG. 
Zemanová, H. 2010. Bioabecedář. Praha: Smartpress.
-----------------------------------------------------------------------
 
Lněné semínko

PROČISTĚTE SI SVOJE STŘEVA EFEKTIVNĚ

K pročištění střeva vám budou stačit jen dvě jednoduché ale účinné ingredience. Pomohou odstranit hlen, usazeniny a parazity ze střev, což může velice pozitivně ovlivnit zdravotní podmínky.

 

 

Za 70 let života naším zažíváním projde 100 tun potravy a 40 000 litrů tekutiny, což vede k vytvoření asi 15 kil odpadu. Toxické látky z odpadu se postupně hromadí v žaludku. Postupně kontaminují naši krev a způsobují v těle nenapravitelné škody. Mezi obvyklé projevy patří častá zácpa, poruchy metabolismu, cukrovka, nadměrné či nedostatečné přibývání na váze, nemoci ledvin či jater, sluchové a zrakové potíže, problémy s nehty, vlasy a kůží. Následky mohou být ovšem vážnější a mohou způsobit potíže od artritidy po rakovinu.

Mezi běžné způsoby se řadí užívání klystýru, tedy výplach tlustého střeva. Ten ovšem zasáhne jen malou část střeva – cca 40 – 50 cm a navíc může poškodit střevní mikroflóru.

Konzumace 1 – 3 lžic lněné mouky po dobu 3 týdnů může zcela vyčistit střeva od hlenu, nánosů a parazitů. Přičemž naplno zachovává střevní mikroflóru!

Pokud neseženete lněnou mouku, pořiďte si lněné semínko, které jemně umelete. Nikdy přitom nepřipravujte lněnou mouku na několik dní, protože semena mohou zžluknout. Namelte si každé ráno čerstvou část. Nezapomeňte pít každý den nejméně 2 litry tekutin.

Následující metoda umožňuje rychlé srovnání váhy a zlepšení spalování tuků. Pomáhá regulovat metabolismus lipidů. Lněná mouka absorbuje a odstraňuje škodlivé látky v těle a snižuje i hladinu cholesterolu v krvi.

Indikace:
– zánětlivé stavy horních cest dýchacích a gastrointestinálního traktu
– gastritida, kolitida, vředy žaludku a dvanáctníku
– onemocnění močových cest, infekce, zánět močového měchýře, pyelonefritida
– nadměrná tělesná hmotnost, poruchy metabolismu lipidů


 

Postup očisty:

Po dobu 3 týdnů konzumujte každé ráno místo snídaně:

1. týden: 1 lžíce lněné mouky + 100 ml kefíru
2. týden: 2 lžíce lněné mouky + 100 ml kefíru
3. týden: 3 lžíce lněné mouky + 150 ml kefíru

 

 

zdroj
foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Linum_usitatissimum_-_Seeds.jpg

------------------------------------------------------------------------------------
 

Využití semen chia a vliv na lidské zdraví

Rozhodnutím 2013/50/EU bylo povoleno rozšíření použití semen chia, a sice do pekařských výrobků, snídaňových cereálií a ovocných, ořechových a semenných směsí. Semena chia je možno prodávat i samostatně v balené formě, přičemž musí být uvedena informace pro zákazníka, že doporučený denní příjem je nejvýše 15 g. Příloha I uvádí specifikaci semen chia, příloha II stanovuje limit přídavku semen chia do výše uvedených skupin výrobků max. 10 %.

Semena chia pochází ze šalvěje hispánské (Salvia hispanica L.). Tato semena jsou oválná přibližně 1 mm velká. Semena chia rozeznáváme dvojí barvy – bílá a hnědá.
Semena chia jsou plnohodnotnou komplexní potravinou. Nejen, že mají více omega-3 mastných kyselin, než jakékoli jiné přírodní zdroje, ale jsou i plná antioxidantů, vápníku, bílkovin, vlákniny a mnoha vitaminů a minerálií jako železo, zinek, fosfor, hořčík. Obsahují sacharidy a také tuky. Jsou také výborným zdrojem energie. Vzhledem k tomu, že chia semena absorbují poměrně velké množství vody a současně mají dost rozpustné vlákniny, pomáhají pozvolna uvolňovat energii ze sacharidů do krevního oběhu. Semena pomáhají i k trávení dalších potravin tím, že obsahují velké množství vlákniny. Chia semena jsou lehce stravitelná.
Semena chia dokáží navázat tolik vody, že zvětší svůj objem až 12x. Hydrofilní vlastnosti semen chia umožňují také vytvořit jemný a lehce stravitelný gel, který v těle významně snižuje hladinu krevního cukru. Právě proto si semena chia oblíbili diabetici. Tím, že semena prodlužují proces přeměny zkonzumovaných sacharidů na glukózu, nedojde k náhlému zvýšení krevního cukru a také k náhlému snížení krevního cukru.
Semena chia mají díky vynikajícímu nutričnímu obsahu pozitivní vliv na zdraví pokožky, vlasů a nehtů. Podle mnoha odborníků působí kladně na kardiovaskulární systém, pomáhají při metabolických poruchách, při bolestech kloubů.
Jejich pravidelným užíváním lze předejít například diabetu, depresím, hypertenzi, zácpě, ischemické chorobě srdeční, zánětům, pomáhají také při prevenci obezity. Semena působí jako antioxidant a mají protivirové účinky.

Autoři v článku kromě pozitivních účinků konzumace semen chia na lidský organismus dále popisují původ semen chia, historii jejich pěstování a použití v potravinářském průmyslu.

(Autoři článku „Využití semen chia (Salvia hispanica L.) a vliv na lidské zdraví“: Mgr. M. Talandová, MVDr. M. Pospiech, Ph.D., Doc. MVDr. B. Tremlová, Ph.D., Fakulta veterinární hygieny a ekologie, VFU Brno)

Výživa a potraviny 68, 2013, č. 4, s. 104-106

Související informace:

Vlastnosti oleje ze semen chia (2011)
Potravina nového typu: semena chia (2011)
Schválení alfalfa a chia jako potravinových složek nového typu (2009)
Podle EFSA není bezpečnost semen Chia dostatečně prokázána (2005)

 

Vydáno: 14.11.2013

Autor: ÚZEI, Agronavigátor

 

Autor: 
Bezpečnost Potravin
Kategorie: OstatníZdravotní informace
Zdroj: 

https://www.agronavigator.cz/default.asp…

 

--------------------------------------------------------------------------
 
 

Olej z Černého kmínu je vhodný při těchto potížích:

  • jako širokospektrální antibiotikum při bakteriologických a virových nemocech
  • jako adaptogen – jako látka, která pomáhá vyrovnat se tělu se změnami klimatickými, také s nepřiměřenou fyzickou či psychickou zátěži
  • při nejrůznějších onemocněních kůže, včetně plešatosti a psoriázy 
  • při překyselení žaludku, žaludečních vředech, vředech dvanáctníku
  • při nemocech slinivky břišní
  • při chronickém únavovém syndromu, lenivosti, apatii
  • jako mírně působící antidepresivum
  • působí detoxikačně, zlepšuje metabolismus
  • vhodný při redukčních dietách
  • při rekonvalescenci po operacích a dlouhodobé léčbě
  • při nemocech ledvin a močového ústrojí, včetně ledvinových a močových kamenů
  • při bolestech hlavy, migréně
  • při bolestech kloubů, svalů a úponů
  • při chronických bolestech
  • při parazitech a červech ve střevě
  • při uštknutí, pobodání hmyzem
  • při potížích s neplodností u mužů i žen
  • při potížích s prostatou
  • při nejrůznějších alergiích a při astmatu
  • při vysokém tlaku
  • normalizuje zvýšenou hladinu škodlivého LDL cholesterolu a cukru v krvi
  • při průjmech
  • při chemoterapii, eliminuje vedlejší škodlivé účinky chemoterapie
  • jako prevence onkologických nemocí
  • zvyšuje tvorbu kostní dřeně o 250%
  • snižuje růst nádorových buněk o 50%
  • při pravidelném užívání prodlužuje život
  • při srdečně cévních nemocech
  • u kojenců k masážím bříška při bolestech
  • při bolestech a zánětech zvukovodu
  • při zánětech dásní a ústní dutiny
  • při potížích v těhotenství, při udržení miminka
  • při žloutence a následné léčbě
  • při nedostatečné tvorbě mateřského mléka
  • při jaterních potížích
  • při léčbě AIDS, TBC

Způsob užití:

  • k prodloužení života a jako prevenci užívejte jednu čajovou lžičku oleje z černého kmínu vmíchanou do polévkové lžíce medu, jednou denně ráno před snídaní
  • při překyselení žaludku užíváme šálek vlažného mléka s polévkou lžíci oleje z černého kmínu, třikrát denně, pět dnů
  • při zánětu dásní smícháme jednu čajovou lžičku černého kmínu z deseti kapkami octa, směsí dvakrát denně potíráme dásně
  • při žloutence a rekonvalescenci užíváme jednu čajovou lžičku oleje z černého kmínu vmíchanou do šálku mléka
  • při astmatu a kašli dvakrát denně vtíráme olej do zad a hrudníku, dvakrát denně užíváme jednu čajovou lžičku oleje z černého kmínu vmíchanou do jogurtu, doporučuji ještě inhalovat, tak že do vařící vody dáme jednu polévkovou lžíci oleje z č.k., překryjeme se naklonění nad nádobou ručníkem a inhalujeme dvakrát denně
  • při potížích s udržením miminka pětkrát denně svaříme v ¼ l vody jednu mocca lžičku oleje z černého kmínu, špetku kmínu, vařit pět minut, osladit lžíci medu, pít čtyřicet dnů 
  • nemoci ledvin a močového měchýře, včetně ledvinových kamenů užívejte třikrát denně směs z oleje a medu jedna k jedné, polévkovou lžíci směsi vmíchejte do šálku horké vody, ideálně čaj z květu ibišku a užívejte ráno před snídaní
  • při chronické únavě, lenivosti užívejte jednu čajovou lžičku oleje vmíchanou do pomerančového džusu, dvakrát denně
  • při nachlazení, nebo chřipce užíváme jednu čajovou lžičku oleje z černého kmínu a zapijeme bylinným čajem s citrónem oslazený medem
  • při kožních plísních omyjeme postiženou část jablečným octem a následně ošetříme olejem z černého kmínu
  • bolesti a koliky oleje zahřejeme ve vodní lázni a masírujeme místa bolesti, oblast ledvin, žlučníku, střev, klouby, nebo svaly, olej vtíráme ve směru hodinových ručiček, k tomu užíváme jednu čajovou lžičku oleje z černého kmínu třikrát denně
  • při bolestech hlavy třeme olejem čelo kolem spánků, za ušima, lícní kosti, třikrát denně po jídle užíváme ½ čajové lžičky
  • při vypadávání vlasů, vetřete do pokožky hlavy citrónovou šťávu, nechejte čtvrt hodiny působit, dobře umyjte mýdlem, nebo přírodním šampónem, hlavu vysušte a vmasírujte dostatečné množství oleje z černého kmínu, užívejte také zinek třikrát denně
  • při vysokém tlaku třikrát denně jednu čajovou lžičku oleje do teplého nápoje a užívejte jednou denně dva stroužky česneku
  • unavené nohy masírujte olejem z černého kmínu dvakrát denně
  • při průjmu užívejte dvakrát denně jednu polévkovou lžíci oleje vmíchanou do jogurtu s převařenou rýží
  • při bolestech žaludku a nevolnosti uvařte mátový čaj s citrónem, přidejte jednu čajovou lžičku oleje z černého kmínu, čaj pijte třikrát denně do úlevy
  • při opruzeninách v tříslech, umyjte postižená místa dobře mýdlem a vodou, vysušte, a jemně vetřete olej z černého kmínu na noc, do tří dnů by mělo být po všem

Hlavní složky černého kmínu a jejich funkce v organismu

  • Vitamín A – léčí opary, ekzémy, akné a další onemocnění kůže a sliznic. Působí proti šerosleposti a jiným onemocněním zraku. Jeho nedostatek se projevuje problémy s menstruací, problémy s plodností u žen i můžu, úporným svěděním kůže a pálením pod víčky, u dětí může dojít až k přerušení celkového vývoje.
  • Vitamín B1 - tělo si ho neumí udržet, proto je vhodné ho do těla dodávat pravidelně. Jeho nedostatkem trpí naše paměť, objevuje se nespavost, nesoustředěnost, nejistota, náhlé změny tlaku a tepu, deprese nebo melancholie. Tento vitamín potřebují zejména děti v období růstu nebo ženy v menopauze či po operačním zákroku, kdy jim byly odebrány vaječníky.
  • Vitamín B2 (riboflavin) – jeho nedostatek se projevuje drobnými vráskami především nad horním rtem, dále způsobuje sucho v očích, loupání koutku nosu a uší. Je to jeden z nejdůležitějších vitamínů při rozvoji mozku dítěte.
  • Vitamín B3 (niacin) – odstraňuje bolest hlavy, napomáhá zmírnění depresí, pozitivně ovlivňuje nervový systém, snižuje hladinu cholesterolu, snižuje vysoký krevní tlak, zmírňuje žaludeční obtíže, pomáhá při léčení zánětu žil a je také potřebný při léčení poleptané spojivky a rohovky.
  • Vitamín B6 (pyridoxin) – je velmi důležitý pro udržování správné hladiny hořčíku v krvi, k zužitkování nenasycených mastných kyselin a některých bílkovin. Pomáhá preventivně proti srdečním onemocněním, předchází vzniku stresu a depresí a zvyšuje obranyschopnost organismu.
  • Vitamín D - obnovuje vápník v těle, čímž podporuje stavbu kostry a správný vývoje a růst dětské kostry a zubů. Jeho nedostatek může vést k deformaci končetin. Používá se jako prevence ke zmírnění průběhu osteoporózy, a proto by ho měli do těla formou potravinových doplňků dodávat především vegani.
  • Vitamín E – antioxidant, který posiluje imunitu. Chrání buňky před oxidačním stresem a účinkem volných radikálů, proto přispívá ke zpomalování projevů stárnutí pleti. Prokazatelně působí jako prevence před nádorovým bujením. Zmírňuje komplikace spojené s menopauzou, jako jsou např. návaly horka, bolesti hlavy a snížená psychická odolnost. Je nezbytný pro léčbu opakujících se a chronických zánětů ledvin, bércových vředů, povrchových zánětů žil, křečích v lýtkách, při vysokém krevním tlaku nebo při plísňových onemocněních.
  • Kyselina listová (vitamín B9) – je nepostradatelná pro vývoj plodu a jeho normální růst, k hojení ran a tvorbě červených krvinek. Nedostatek tohoto vitamínu se projevuje únavou, poruchou trávení, bledostí, slabostí, zapomnětlivostí, výkyvy nálad nebo poškozením nervového systému.
  • Esenciální mastné kyseliny omega-3 a 6 - chrání buňky před poškozením, snižují riziko mozkových cévních příhod a infarktu. Zabraňují padání vlasů, napomáhají hojení ran a podporují odolnost organismu.
  • Fytosteroly – nachází se výhradně v rostlinách a jejich konzumace pomáhá ke snížení cholesterolu, posílení odolnosti organismu, zpomalování procesů stárnutí a působí také jako prevence proti nemocem.
  • Fosfor – společně s vápníkem se podílí na pevnosti kostí. Podporuje vstřebávání uhlíku a vitamínů skupiny B.
  • Hořčík – je nepostradatelný při antistresových procesech v organismu a při srážení krve. Nedostatek tohoto minerálu může způsobit svalové křeče, srdeční arytmii, nespavost, únavu, neklid, nervozitu, náhlé závratě, záškuby víček, lámání nehtů a padání vlasů, mravenčení v nohách, potíže s koncentrací a nedostatečný sexuální zájem.
  • Měď - účinná při prevenci vysokého krevního tlaku, podílí se na stavbě a udržování kostí a tvorby kolagenu. Měď je dále podstatná při tvorbě červených krvinek, napomáhá využití železa, udržuje správnou pigmentaci ve vlasech, očích a kůži. Má antioxidační vlastnosti a udržuje celkovou imunitu organismu.
  • Vápník – minerál životně důležitý pro tvorbu kostí a zubů, účastní se přenosu nervových impulsů do svalů.
  • Zinek – pozitivním způsobem ovlivňuje emocionální stav, pružnost kůže, funkci prostaty, podporuje uzdravování, léčí vypadávání vlasů, žaludeční vředy, záněty šlach, pomáhá při léčbě mužské neplodnosti a onkologických onemocněních.
  • Železo – nedostatek železa se projevu je nejen velkou únavou a sníženou odolností vůči zátěži, ale také poklesem imunity a poruchami soustředění. Železo chybí především vegetariánům a menstruujícím ženám.